Huizer plein

Hoe dempt een systeemplafond het geluid?

Geplaatst op

Je kunt in je woning door verschillende oorzaken last hebben van geluidsoverlast. Gelukkig zijn hier slimme oplossingen voor zoals een systeemplafond. Dit is een extra plafond dat je laat installeren onder je normale plafond. Geluidsoverlast wordt veroorzaakt door contactgeluid of luchtgeluid. Het extra systeemplafond dempt dit vervolgens. Lees meer over de technieken die hiervoor gebruikt worden.

Oorzaken van geluidsoverlast

Vrijwel alles om ons heen maakt geluid. Dit geluid wordt gedragen door de lucht en trillingen via objecten. Zoals wel bij je bekend is kan geluid door vloeren, wanden en plafonds heen gaan. Je kunt hierbij denken aan luide stratenmakers, het lopen op een houten trap of met naaldhakken op een laminaten vloer lopen etc. Geluid kan zich ook via de lucht in je woning of pand terecht komen. Denk hierbij aan geluid van een radio, muziek box of televisie.

Systeemplafond

Om het geluidsniveau te dempen kan een systeemplafond geïnstalleerd worden. Hierbij maak je een verlaagde plafond aan met diverse akoestische dempers. Een verlaagd plafond werkt effectief tegen geluidsoverlast afkomstig van objecten en via de lucht. Er zijn diverse isolatiematerialen aan te schaffen die vervolgens op dit verlaagde plafond geplaatst kunnen worden.

  • Glaswol
  • Rotswol
  • Steenwol
  • PUR
  • Cellulose vlokken

Wat voor plafond heb jij?

Het type plafond heeft ook zijn invloed op de mate van geluidsoverlast. Bij een betonnen plafond is het lastiger om het geluid te dempen dan bij een houten plafond. Dit komt omdat een betonnen plafond beschikt over een grotere massa en daardoor al veel geluid uit zichzelf tegen houd.

Bij een houten plafond werken akoestische panelen heel goed. Ze absorberen voornamelijk galmende geluidsgolven. Deze panelen helpen dus ook heel goed om de akoestiek van de ruimte te verbeteren. Je zult deze platen ook veel terugzien in bijvoorbeeld opname studio’s. Desniettemin kunnen deze panelen ook gewoon in je woonkamer geplaatst worden om galmende geluidsoverlast te verminderen.

Combineer een systeemplafond

Met een systeemplafond met isolatiemateriaal demp je al grotendeels het geluid. Je kunt dit in combinatie laten plaatsen met verhoogde vloeren. Je kunt dan kiezen voor een zogenoemde zwevende dekvloer. Deze wordt enkele centimeter boven de normale vloer geplaatst en verder gevuld met isolatiemateriaal.

Zo wordt op dubbele wijze geluidstrillingen tegen gegaan. Het is hierbij belangrijk dat zowel de randen van de vloer en het plafond voorzien zijn van randisolatie.

Extra financiële voordeel van een systeemplafond

Naast een isolatie tegen geluid heeft een systeemplafond nog meer isolatievoordelen. Namelijk een energiebesparende voordeel. Een geïsoleerde vloer of verlaagd plafond houdt de warmte langer in de kamer. Op deze manier hoef je de verwarming minder lang aan te houden. Dit kan per maand flink schelen op de energierekening.

Een isolerende ingreep is een vereiste om in aanmerking te komen voor een isolatie subsidie. Denk hierbij aan nog meer ingrepen zoals glasisolatie, spouwmuurisolatie, zolderisolatie etc. Uitgevoerde werkzaamheden voor isolatie voor het plafond of de vloer kun je meenemen in je aanvraag voor een isolatiesubsidie. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid en controleer of jij ook in aanmerking komt voor een subsidieregeling.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek de kunst van woondesign! Van minimalistisch tot eclectisch, woondesign omvat een scala aan stijlen en technieken om jouw huis om te toveren tot een persoonlijke oase. Leer hoe je kleuren, texturen en meubels kunt combineren om een harmonieus en stijlvol interieur te creëren dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Laat je inspireren door de nieuwste trends en ontdek hoe je jouw huis kunt transformeren tot een plek van comfort en schoonheid.

Contactgegevens

Via info @ huizerplein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden